Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


Извештај са релизованог међународног симпозијума византолога

НИШ И ВИЗАНТИЈА XIX

"Похвала истини или Васкрс Византије"

др Миша Ракоција

Пандемија није зауставила византологе. И ове године, у оквиру градске славе очувавши њен континуитет, град Ниш, Универзитет у Нишу, Епархија нишка и НКЦ, уз покровитељство и благослов Патријарха српског Господина Иринеја и Епископа нишког Господина Арсенија, одржан је деветнаести међународни научни скуп византолога НИШ И ВИЗАНТИЈА XIX са поднасловом „похвала истини или Васкрс Византије“.


Отварање симпозијума Ниш и Византија XIX - „Похвала истине или Васкрс Византије“
Ниш, 3. јун 2020. године у 17.30.

Неочекивана новонастала ситуација изазвана пандемијом, враћа нас у средњи век од кога нас одваја савремена технологија помоћу које се ове године одржао симпозијум византолога Ниш и Византија, све са намером да још боље упознамо тај исти средњи век. Гледано историјски то није први пут. Човечанство је преживело многе вирусе па и оне који нападају душу и разум људи. Ови последњи су однели више живота од оних првих. Против таквих вируса није и никад неће бити пронађена вакцина. Прошлост човечанства показује сву генијалност Еразма Ротердамског и „Похвале лудости“.

У таквим околностима брзо је реагованао и реализована је веб конференција са онлајн отварањем симпозијума. Током онлајн отварања укључило се и било присутно око 100 научника из целог света: Енглеска, САД, Шпаније, Мађарска, Италија, Русија, Аустрија, Аустралије, Турска, Шведска, Румунија, Словенија, Бугарска, Црна Гора, Северна Македонија, Република Српска, Србија, Грчка, др. Захваљујући раније постављеним веб презентацијама учесника скупа, развила се дискусија. Отварање научног скупа заједно са екслузивним веб презентацијама са видео записима учесника скупа, доступно је на сајту научног скупа.

После уведне речи др Мише Ракоције, благослов Епископа нишког господина Арсенија стигао је заједно са надахнутим излагањем о значају нишког скупа. Испред нишког Универзитета једнако бираним речима присутнима се обратила проф. др Весна Лопичић. Скуп је отворила проф. др Елизабета Димитрова (Скопље), зборник представила др Јасмина Ћирић (Крагујевац), док је дискусију водио др Небојша Станковић (Ниш). Дискусија је била одлична прилика за сучељавање мишљења, постављање питања и размене нова сазнања колега са свих страна света.

Већ деветнаест година учесници симпозиума Ниш и Византија доприносе да се промени старо мишљење о Византији захваљујући научној акрибији и стрпљивој анализи писаних извора, археолошких доказа, сликарства, иконописа, архитектуре, теолошке мисли, цивилизацијских достигнућа на широком простору миленијумског византијског царста. Захваљујући новим знањима пред нама је Васкрење византијске културе и уметности, византијски стваралачки дух поново је међу свеколиким хришћанским светом. Дошло је време да се сетимо речи Милана Кашанина: „Византијскa уметност се не открива само посматрањем, у њу се треба удубити, са њом треба саосећати до сажимања, њу треба пронаћи у самом себи“.

Oвогодишње окупљање потврђује нашу истрајност која почива на чврстим и добро фундираним научним темељима. Откривајући скривене али раскошне изворе наше прошлости, откривамо и потврђујемо Византију као носиоца глобалног културног и уметничког наслеђа. Тако разоткривамо место и улогу византијске културе, уметности и духовности у савременој цивилизацији. „Оно што свет буде мислио о византијској уметности, мислиће и о нашој“, говорио је Милан Кашанин.

Као препознатљив знак града, симпозијум „Ниш и Византија“ превазишао је оквире Ниша и од значаја је за изучавање, како националне културе, тако и за свеобухватније сагледавање византијских тековина на којима почива савремена европска цивилизација. Пријављено је 38. реферата из Шпаније, Енглеске, Италије, Словеније, Бугарске, Грчке, Мађарске, Русије, Северне Македоније, Шветска, Србије. Њихове презентације можете погледати на сајту научног скупа. Позивају се љубитељи прошлости града Ниша и византијског културног и духовног наслеђа да прате свечано отварање, прегледају, по први пут, свима доступне екслузивне веб презентације са видео записима на сајту научног скупа.

Наше је задовољство читати коментаре задовољних учесника који се налазе на сајту симпозијума као и комплетан програм свечаног отварања са резимеима и посебно занимљиво, ове године ексклузивно веб презентације учесника. Велики број приступа веб презентацијама учесника симпозијума које су на сајту, најречитије говоре о значају и угледу нишког међународног симпозијума византолога. У складу са уобичајеном праксом, зборници радова су спаковани и спремљени за слање факултетима, интитутима, библиотекама, ауторима и угледним појединцима. Присуство нишког зборника у угледним институција Европе од неизмеривог је значаја за промоцију и ширења угледа нашег града. Оно што нам је недостајо то је групна фотографија и заједничка вечера.



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters