Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


Међународни симпозијум византолога

НИШ И ВИЗАНТИЈА XIII

„Стефан Немања између истока и запада“

др Миша Ракоција

Прошло је тринаест година када су се први пут испод крова Универзитета у Нишу окупили угледни византолози, добри познаваоци и Ниша и Византије. Око међународног симпозијума „Ниш и Византија“, окупља нас град Ниш, Епархија нишка и Универзитет у Нишу. Заједно са угледним учесницима, успели смо да профилишемо симпозијум „Ниш и Византија“ као један од еминентних светских скупова византолога, а град Ниш као значајан центар византијске цивилизације, културе и уметности која је чврсто уграђена у темеље савремене европске цивилизације. З ахваљујући научним аргументима изложеним на нишком симпозијуму, неразумевање и старе заблуде о Византији полако одлазе у заборав, док су многа културна добра трајно заштићена између корица 12 томова Зборника радова.


Свечано отварање симпозијума, др Срђан Пириватрић,
градоначелник проф. др Зоран Перишић, Епископ нишки његово Преосвештенство др Јован,
проректор проф. др Добрица Живковић, проректор проф. др Ненад Павловић,
протојереј ставрофор Ђорђе Оровић

Сваке године симпозијум „Ниш и Византија“ подсећа нас на важан догађај или на знамениту личност из наше прошлости или струке. Ове године симпозијум „Ниш и Византија XIII“ је у знаку 900-те годишњице од рођења Стефана Немање, уз подсећање на његов живот и дело које се може определити негде између истока и запада.


Епископ нишки проф. др Јован (Пурић)

Целог живота Стефан Немања је био разапет између истока и запада, од свог крштења, преко политике до уметности. Град Ниш подсећа на годишњицу рођења Стефана Немање, са намером да се још једном нагласи и укаже на значај Ниша у животу Стефана Немање и повест Србије. Из Ниша, тог старог епископског седишта где су почивале мошти св. Прокопија, византијска култура и уметност зрачи ка западу, и привлачи Стефана Немању.


Градоначелник проф. др Зоран Перишић

Сину Немањином, св. Сави, није промакао, не само географско-политички положај државе, већ и стање креативног духа српског народа, који се огледа у спознаји да смо Запад за Исток и Исток за Запад. То сусретање Истока и Запада, јесте основно обележје уметности Немањиног доба у којој је православље било изнад свега.


Проректор проф. др Добрица Живковић

Учени Византинци с краја XII века у Немањи виде опасног и поноситог вођу, човека изванредне снаге и лепоте. Тако, на позив византијског цара Манојла Комнина 1163.г., Стефан Немања, тада младић, долази у Ниш да би се сусрео са царем. Цар се одушевио, како бележи хроничар: „младићевом мудрошћу“, те Немању дарива угледним државним византијским достојанством под именом „Царски сан“. Да ли је само случајност то што византијски цар награђује Немању достојанством са именом „Царски сан“, и то баш у родном граду св. цара Константина?


др Срђан Пириватрић

Немањино освајање славног града Ниша, византијског Нисоса, 1185. године, значило је и његово потпуно разарање. Ипак, Немања се добро потрудио да обнови Нисос, са намером да у њега пресели своју престоницу. Осим изградње цркве Св. Пантелејмона, већ 1188. године, путописац (Wilhelmus Tyrensis) бележи да је: „Ниш утврђен град са јаким зидинама и кулама, да обилује великим бројем грађана за које се сматрало да војничком вештином и снагом духа и тела предњаче осталим у тој покрајини.“

Пред почетак трећег крсташког рата, Немања се сусреће у Нишу са Фридрихом I Барбаросом, било је то 1189. године. Град Ниш је 800-ту годишњицу потписивања споразума обележио спомен обележјем испред зграде Универзитета у Нишу.


Помоција зборника мр Јасмина Ћирић

Тог непокоривог борца против византијске власти, неодољиво је привлачила византијска култура и уметност. Чинећи богоугодна дела, Немања обнавља и дарива значајне цркве широм византијског царства. Неочекивано обнавља у Нишу, до овог тренутка непознат манастир Св. Пантелејмона. Изградњу цркве Св. Пантелејмона насупрот угледне и старе епископске цркве Св. Прокопија са моштима знаменитог великомученика, открива намеру Немање да конкурише грчким епископима и склони у страну Охридску архиепископију. Изградњу цркве Св. Пантелејмона у Нишу, треба посматрати као један од првих корака Србије ка државној и црквеној самосталности.


Додела књиге захвалности, Prof. dr Graham Jones (Oxford)

Видели смо да Нишлије имају посебно право и обавезу да чувају сећање на Стефана Немању, баш као њихови стари који капелу на јужној галерији нишке Саборне цркве посветише св. Симеону Мироточивом.


Додела књиге захвалности, Dr Ioannis Sisiou (Kastoria)

Симпозијум траје и опстаје свих ових година уз благослов његове светости Патријарха српског Господина Иринеја. И ове године је тако захваљујући преосвећеном Епискпу нишком Господину др Јовану. Симпозиум „Ниш и Византија XIII “ започео је рад са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина др Јована. Свечаност отварања симпозијума настављена је речима добродошлице градоначелника проф. др Зорана Перишића. Испред Универзитета присутне је поздравио проректор проф. др Добрица Живковић. Симпозијум је отворио др Срђан Пириватрић (Београд). Зборник радова Ниш и Византија XII представила је мр Јасмина Ћирић (Београд).


Додела књиге захвалности, Проф. др Миодраг Марковић (Београд)

Уз обележавање годишњице Миланаског едикта, као знак захвалности за учешће, преданост и оданост симпозијуму „Ниш и Византија“ и за допринос промоцији културно - историјског наслеђа града Ниша, додељена је истакнутим учесницима књига „Константинов град – старохришћански Ниш“ (аутор М. Ракоција).


Пријем у председништву града, Prof. dr Graham Jones (Oxford),
већник Срђан Алексић, др Миша Ракоција

Много већи градови не успевају оно што је Ниш постигао за ових 13 година. Свега тога неби било да није учесника који су више него предани симпозијуму „Ниш и Византија“. Њихова сарадња, помоћ, савети, били су пресудни за опстанак нишког научног скупа. Књигу је свечано уручио градоначелника града Ниша проф. др Зоран Перишић следећим учесницима: др Ариjадна Воронова (Москва), Проф. др Драган Војвовић (Београд), Prof. dr Graham Jones (Oxford), Dr Ioannis Sisiou (Kastoria), Проф. др Миодраг Марковић (Београд), ­­­­­ Prof. dr Ruth Kolarik (Colorado Springs, САД), Академик проф. Др Вера Битракова Грозданова (Скопље), Проф. др Елизабета Димитрова (Скопље), др Ивана Поповић (Београд), Prof. dr Carolyn Snively (Gettysburg, САД).


Учесници симпозијума Ниш и Византија XIII

И поред свега, град Ниш је скупио снаге и позвао 40 учесника и то из: из Велике Бритеније, Републике Српске, Италије, Русије, Мађарске, Албаније, Бугарске, Македоније, Грчке, Пољске, Француске, Румуније, Хрватске, Шпаније и Србије. Тринаести симпозијума „Ниш и Византија“ завршен је свечаним пријемом у председништву града од стране градског већника Срђана Алексића. По устаљеном обичају учесници симпозијума су у присуству медија изнели своје мишљење о значају конгреса и указали на његов међународни углед. На самом крају уприличен је обилазак спомничког наслеђа града Ниша.


Обилазак Базилике мученика у Нишу

Симпозијум „Ниш и Византија“ је препознатљив знак града Ниша и неодвојив од његовог имена. Пред нама је још доста труда и залагања да симпозијум „Ниш и Византија“ очувамо за будућа поколења а у славу града Ниша, Србије и очувања тековина византијске духовности, цивилизације, културе и уметности.




Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters