Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


мр Миша Ракоција
Међународни симпозиум византолога

НИШ И ВИЗАНТИЈА IX
„У сусрет обележавању годишњице Миланског едикта“

У оквиру градске славе (3-5 јун), када грађани Ниша прослављају име и дело св. цара Константина и царице Јелене, девети пут је одржан међународни научни скуп византолога „Ниш и Византија IX“. У то време, град Ниш и Универзитет у Нишу као суорганизатор, су домаћини најугледнијим познаваоцима и Ниша и Византије из Европе и САД-а. Организациони одбор, који чине еминентни светски научници предвођени од Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, и у оквиру њега радна група Научног одбора (градски већник Миодраг Радовић, др Миша Ракоција, др Франц Цурк, др Хранислав Анђелковић, Милица Тодоровић, Марица Максимовић, др Горан Максимовић, др Димостенис Стратигопулос, мр Ирена Љубомировић, мр Момир Васов, Елена Васић Петровић, Олгица Давидовић, Ана Мишић), успешно су осмислили и реализовали смипозијум „Ниш и Византија IX“, одшампали зборник радова заједно са електронском верзијом (ЦД) и поставили га на сајт симпозијума „Ниш и Византија“ (http://www.ni.rs/byzantium). Од једнаке је важности, већ традиционална помоћ градске општине Медијана на челу са председником г. Драгославом Ћирковићем.


Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј,
свечано отварање симпозијума „Ниш и Византија IX“

Све је почело далеке 2002. године, када је начињен пројекат међународног симпозијума византолога „Ниш и Византија“, а који је покренут са идејом да се научни скуп одржава на дан св. цара Константина и царице Јелене (3-5 јун), са циљем да се до 2013. године, на годишњицу доношења Миланског едикта профилише као један од еминентних европских научних скупова на тему Византијске цивилизације, културе и уметности. Ове, 2010. године, можемо без двоумљења закључити, да је симпозијум „Ниш и Византија“ прерастао у један од најеминентнијих традиционалних скупова византолога који се у овом тренутку одржавају у свету. Научници из свих крајева света усмеравали су своја знања на Ниш и Византију, чиме су умногоме измењена и допуњена наша сазнања о Славном граду Нишу. После девет година одржавања симпозијума, захваљујући научним аргументима, Ниш је заузео видно место у културном мозајку Европе. Тако је, пре свега, захваљујући високом научном нивоу текстова који су објављени у Зборнику радова који се шаљe институцијама, факултетима и библиотекама на све четири стране света, као и због њихове присутности на интернету. На тај начин је симпозијум „Ниш и Византија“ стекао велики углед у научном свету, чиме је омогућено да се реализује идеја замишљена 2002. године, да 2013. године Ниш окупи импозантан број најугледнијих светских византолога у оквиру, на посебан начин осмишљеног конгреса византолога „Ниш и Византија XII“ и репрезентативног Зборника радова као трајно сведочанство о слави и угледу града Ниша.


Проф. Др Драган Војводић, свечано отварање симпозијума
„Ниш и Византија IX“

Међународни научни скуп византолога ове године осмишљен је као још један велики корак који нас води у сусрет облежавању годишњице Миланског едикта. Тако је град Ниш на време, још далеке 2002. године, започео припреме и спремно иде у сусрет 2013. години.

Симпозиум „Ниш и Византија IX“, почео је рад, као и свих ових година, са Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја. Свечаност отварања симпозијума настављена је речима добродошлице заменика градоначелника проф. др Миодрагa Манићa. Испред Универзитета присутне је поздравио проректор проф. др Слободан Антић. Не скривајући одушевљење што у граду Нишу постоји овако угледан конгрес византолога, присутнима се обратио конзул Републике Грчке г. Ђорђе Псахас, указавши на његов значај за савремену европску цивилизацију. Симпозијум је бираним речима отворио проф. др Драган Војводић (Београд). Зборник радова Ниш и Византија VIII са прошлогодишњег окупљања и његову електронску верзију (ЦД), представила је др Светлана Пејић (Београд). Свечаност отварања увећана је приказивањем научно документарног филма „Корени хришћанства у Нишу“ (аутор др Миша Ракоција, редитељ Јовица Крстић, сниматељ Владица Дамњановић) у продукцији Нишке телевизије.


Учесници симпозијума

Интересовање за нишки симпозијум из године у годину се повећава. Ове године пријављено је 44 реферата. Град Ниш је начинио напор и, због знане економске ситуације, позвао 38 учесника и то из: из Велике Бритеније, Шведске, САД, Италије, Русије, Грчке, Мађарске, Бугарске, Македоније и Србије. И ове године, већи број страних учесника од оних из наше земље, најречитије указују на значај и стечени углед научног скупа „Ниш и Византија“.

После пријема у преседништву града и пригодног концерта у част угледних гостију, учесници симпозијума су обишли рановизантијску гробницу у Нишкој Бањи и ранохришћанску крстионуцу на Медијани. То је била прилика да се дискусија настави на терену, што је од неизмерљиве користи за правилно сагледавање и вредновање споменичког наслеђа града Ниша.

Научна открића и нова сазнања изложена на симпозијуму и штампана у зборницима радова, омогућавају да град Ниш прослави годишњицу миланског едикта знањем, а то је нешто највредније што ће широм света трајно обележити и наше време и наш град.



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters