Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


мр Миша Ракоција
Међународни симпозиум византолога

НИШ И ВИЗАНТИЈА VIII
„У спомен академику Дејану Медаковићу“

Обележавајући дане св. цара Константина и царице Јелене, град Ниш и Универзитетет у Нишу као суорганизатор, су осми пут под кровом нишког Универзитета окупили истакнуте византолеге из наше земље и иностранства. Радна група Научног одбора (градски већник Миодраг Радовић, др Хранислав Анђелковић, мр Миша Ракоција, др Франц Цурк, Милица Тодоровић, Марица Максимовић, др Горан Максимовић, др Димостенис Стратигопулос, Ирена Љубомировић, мр Момир Васов, Елена Васић Петровић, Ана Мишић), успели су да квалитетно организују и осмисле симпозиум, одштампају зборник радова и начине њеву елекронску верзију која се у целости налази на сајту симпозијума „Ниш и Византија“. Од значаја за реализацију симпозиујма је помоћ градске општине Медијана на челу са председником г. Драгославом Ћирковићем.

Ове године међународни научни скуп „Ниш и Византија VIII“ био је, с разлогом, у знаку сећања на недавно преминулог академика Дејана Медаковића. Када је организатор чинио напоре да по први пут у Нишу окупи истакнуте византологе света, сада већ далеке 2002. године, када му је била неопходна подршка да би реализовао, за многе, тада, ентузијастичку намеру, историчар уметности академик Дејан Медаковић је саслушао изложени концепт будућег научног скупа под називом „Ниш и Византија“ и, без двоумљења, сигурним гласом који обавезује, прихватио позив да дође у Ниш.


Градоначелник Ниша мр Милош Симоновић са учесницима симпозијума

Професор Медаковић, тада председнику САНУ, визионарски је сагледао значај идеје коју у себи носи симпозиум Ниш и Византија, и на самом почетку, са пуним поверењем, када су многи били сумњичави, подржао је концепт окупљања истакнутих византолога у Нишу. Верујући у будућност научног скупа Ниш и Византија, отворио је први скуп. Ми смо му на томе захвални. Ауторитет проф. Медаковића стајао је иза Организационог одбора, док је његово присуство у редакцији Зборника радова била гаранција високом научном нивоу Зборника.

Речи академика Дејана Медаковића са отварања скупа биле су идејне смернице које су све ове године организатору служиле као водиље. Том приликом указао је на значај историјско-уметничког наслеђа Ниша, неопходност његовог откривања и изучавања у оквиру византијског света и савременог историјског тренутка.

После осам година можемо рећи да је нишки научни скуп стекао име и углед у свету науке, културе и уметности. Тиме смо оправдали поверење професора Медаковића, а славу града Ниша проширили ван граница наше земље.

Захваљујући све већем броју учесника из иностранства град Ниш је већ сада заузео видно место на културној мапи Европе. Нема озбиљног истраживача византијске уметности, цивилизације и њеног одјека на савремени свет, а да не користи серију зборника радова са симпозијума „Ниш и Византија“. Висок научни ниво и репрезентативност зборника радова са његовом електронском верзијом (CD) и презентацијом на сајту (http://www.ni.rs/byzantium), умногоме ће допринети да славни град Ниш са угледним међународним научним скупом византолога „Ниш и Византија“, спремно обележи годишњицу Миланског едикта 2013. године, што је право и обавеза родног града цара Константина Великог.


др Драган Војводић (Београд), промоција зборника „Ниш и Византија VII“

Симпозиум „Ниш и Византија VIII“, започео је рад са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја. Свечаност отварања симпозијума настављена је речима добродошлице заменика градоначелника проф. др Миодраг Манић. Испред Универзитета присутне је поздравио ректора др Радослав Бубањ. Симпозијум је отворен надахнутим текстом академика Динка Давидова који је присутне увео у грандиозно дело Дејана Медаковића, прочитан од Александре Давидов. Зборник радова Ниш и Византија VII са прошлогодишњег окупљања и његову електронску верзију (CD), представио је проф. др Драган Војводић (Београд).

Интересовање за нишки симпозијум из године у годину се повећава. Ове године пријављено је 59 реферата. Град Ниш је начинио посебан напор и позвао 42 учесника (из Велике Британије, Италије, Румуније, Русије, Грчке, Мађарске, Бугарске, Македоније, Републике Српске и Србије), што је досад највећи број учесника на симпозијуму. Ипак, због ограниченог буџета и знане економске ситуације морали смо да се одрекнемо једнако квалитетних реферата. Научни обор се и овом приликом ауторима извињава у нади да ће нас разумети и следеће године својим присуством дати допринос значају и угледу симпозијума „Ниш и Византија“. И опет, већи број страних учесника од оних из наше земље, најречитије указују на значај и стечени углед научног скупа „Ниш и Византија“.

На нама је да симпозијум „Ниш и Византија“ у чију је будућност професор Медаковић искрено веровао, очувамо за будућа поколења, стечено сачувама и омогућимо да се сваке године истакнути византолози окупе у граду Нишу, који својим знањем граде вечни храм у славу града Ниша и његовог најславнијег грађанина светог цара Константина Великог.



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters