Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


Међународни симпозиум византолога
НИШ И ВИЗАНТИЈА VII
„У славу светог цара Константина и царице Јелене“

ПРЕМИНУО ЈЕ АКАДЕМИК
ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ

Академик Дејан Медаковић, историчар уметности светског гласа отишао је у историју...
Обележавајући дане св. цара Константина и царице Јелене, град Ниш је седми пут под кровом Универзитета у Нишу окупио истакнуте византолега из Европе и САД. Од ове године, захваљујући ректору др Радославу Бубњу, Универзитет је суорганизатор међународног симпозиума византолога. То је од посебног значаја када знамо да струке које овај симпозиум окупља немају своје факултете у Нишу: историја уметности, археологија, класична филологија, теологија. Тиме Универзитет открива намеру да све те прозоре једног дана отвори, како је лепо рекао нобеловац Иво Андрић, далеке 1965. године, приликом отварања Универзитета у Нишу.

За научно вредновање симпозијума иза кога сада стоји ауторитет Универзитета у Нишу, као и за све оне истакнуте научне раднике који су до сада учествовали на нишком конгресу византолога, а било их је више од 250, чији су ауторитети допринели угледу и значају симпозијума, то је највећа награда. За радну групу Научног одбора (арх. Јован Мандић, др Властимир Ђокић, др Хранислав Анђелковић, Миша Ракоција, др Франц Цурк, Милица Тодоровић, Марица Максимовић, др Горан Максимовић, др Димостенис Стратигопулос, Ирена Љубомировић, мр Момир Васов, Елена Васић Петровић, Тамара Миленковић), то је потврда доброг и квалитетног рада на организацији и осмишљавању симпозијума. Градска општина Медијана на челу са председником г. Дргославом Ћирковићем, може да буде поносна што је препознала значај симпозијума „Ниш и Византија“, чија је подршка од посебног значаја.

Сва знања углених гостију усмерена су уздизању лика и дела светог цара Константина и царице Јелене, са јасним циљем да се укаже на значај и Ниша и Византије за свеколики хришћански свет и европске народе. Морамо увек имати на уму да су, захваљујући једном Нишлији, императору Константину Великом, европски народи духовно и културно обједињени. Зато није чудно, што је, од оног тренутка када је у Нишу рођен свети цар Константин, уз име града додат, бележе стари хроничари, данас помало заборављен епитет славни, који му поново вр a ћају својим присуством и новим сазнањима еминентни истраживачи.

На самом почетку присутне су пријатно изненадили узвишени гласови чланова хора цркве св. Николе, који су са галерије свечане сале Универзитета премијерно извели Оду о светом цару Константину, аутора Ненада Радуловића.


Отварање симпозијума,
проф. др Вера Битракова Грозданова

Обилазак споменика културе,
Латинска црква у Горњем Матејевцу код Ниша

Симпозиум „Ниш и Византија VII“, као и сви предходни, започео је рад са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја. Свечаност отварања симпозијума настављена је речима добродошлице градоначелника г. Смиљка Костића. Испред Универзитета, преневши поздрав ректора др Радослава Бубња, присутнима се обратила проректорица проф. др Биљана Предић. Симпозијум је отворила проф. др Вера Битракова Грозданова (Скопље). Зборник радова Ниш и Византија VI и његову електронску верзију ( CD ) са прошлогодишњег окупљања, бираним речима је представио проф. др Александар Поповић (Београд): „Усудићу се да приметим да је научни ниво скупа из године у годину све виши и да је од помало ентузијастичког почетка прерастао у озбиљан конгрес на коме би граду Нишу могли позавидети многи центри са дужом и развијенијом научном и културном традицијом. О томе сведочи и све већи број гостију из иностранства, који је надмашио број домаћих учесника. У почетку ми се чинило да је идеја о одржавању ових скупова све до 2013. године преамбициозна, па, бићу искрен, чак и занесењачка. Међутим, сада када се стигло до пола пута, не само да сам уверен да ћемо у Нишу бити и 3. јуна 2013, него ми се чини да је у круговима медиевиста већ постала ствар престижа да се на њему учествује. Желим организаторима да се 2013. године отимамо о част и привилегију да будемо позвани на конгрес „Ниш и Византија“.“

На крају рада учесници симпозијума су обишли базилику са мартиријумом, Латинску цркву у Горњем Матејевцу и цркву Св. Јована у селу Орљане. Упознавање са овим објектима који су препознатљив знак Ниша ван граница наше земље, био је добар повод да се на терену покрене расправа о развоју византијске уметности на овим просторима, али и шта учинити да локална јавност сагледа њихов значај и више се заинтересује за њих.

Према мишљењу учесника, научни ниво изложених радова на овогодишњем скупу је изузетно висок. Репрезентативни зборник у коме ће се реферати наћи, његова електронска верзија ( CD ), заједно са презентацијом на сајту (http://www.nis.org.yu/byzantium/english.php), као и сви предходни, умногоме ће допринети да славни град Ниш заузме видно место на културној мапи Европе. Симпозијум Ниш и Византија је угледни међународни научни скуп византолога, са којим град Ниш са поносом може да обележи годишњицу Миланског едикта 2013. године.

У сваком случају, на нама је да стечено сачувама и омогућимо да се сваке године истакнути византолози окупе у граду Нишу, који својим знањем граде вечни храм у славу светог цара Константина и царице Јелене.

Изузетно велико интересовање за нишки симпозијум приморало је организатора да од 54 пријављена реферата позове 36 учесника. Због ограниченог буџета морали смо да се одрекнемо једнако квалитетних реферата. Научни обор се и овом приликом ауторима извињава у нади да ће нас разумети и следеће године својим присуством дати допринос значају и угледу симпозијума „Ниш и Византија“. Ове године реферате су излагали истраживачи из Велике Бритеније (3), Италије (3), САД (1), Румуније (1), Грчке (6), Мађарске (1), Бугарске (4), Македоније (2) и Србије (15). То што је већи број страних учесника од оних из наше земље, најречитије указују на значај и стечени углед научног скупа „Ниш и Византија“, док речи проф. др Керолин Снајвли (Гетисбург колеџ, САД) то и потврђују: „Ова серија научних скупова започета 2002. године, постала је позната на целом Балкану и шире. Научници из различитих делова света долазили су да лично учествују, слушају излагања о многим темама и стичу сазнања о историји и споменицима Ниша и његове околине. Уредно објављивање зборника радова са сваког симпозијума, у атрактивној књизи и у погодном електронском облику на Интернету, чини радове са симпозијума лако доступним широком аудиторијуму. Спонзоришући овај годишњи симпозијум и његове публикације, Град Ниш се прославио или, што би се у маниру енглеског језика рекло, истакао на мапи света.“


Учесници симпозијума

Миша Ракоција



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters