Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


НИШ И ВИЗАНТИЈА V
„1700 година од проглашења Константина за императора, 306-2006“

NIS AND BYZANTIUM V
“1700. Anniversary of the Proclamation of Constantine as Emperor, 306-2006.”

Обележавајући дан св. Цара Константина и царице Јелене град Ниш је пети пут организовао међународни научни скуп НИШ И ВИЗАНТИЈА. То је била прилика да град Ниш подсети нашу и светску научну јавност да је прошло 1700 година од проглашења Константина за императора (306-2006). На тај начин су се Нишлије придружиле Јорчанима у жељи да увеличају догађај који се догодио у граду Јорку.


Благослов, епископ нишки
Господин Иринеј

Реч добродошлице,
градоначелник г.Смиљко Костић

Значај, сада већ угледног симпозијума Ниш и Византија уврштеног у списак светских конгреса византолога, препознала је Република Грчка. Овогодишњи симпозијум реализован је уз свесрду подршку из самог средишта византијске цивилизације и културе, из Републике Грчке од министарства Образовања, грчке амбасаде у Београду, или ближе речено, од Грчког конзулта у Нишу и личним залагањем његове екселенције конзула Атанасиоса Анастополоса и лекторта за грчки језик при филозофском факултету у Нишу.


Отварање скупа,
конзул републике Грчке
г.Атанасиос Анастополос

Пријем код конзула
републике Грчке
г.Атанасиос Анастополос

Разумљиво је препознавање значаја симпозијума Ниш и Византија од стране Грчке. Ниш, родни град св. цара Константина који је поставио темеље византијском царству, заједно са Грчком, колевком византијске цивилизације, предодређени су да истрају на путу васпостављања истине о Византији. Неразумевања, или, пак, заблуде о Византији из прошлих времена, које су донеле неизмерљиву штету јединству Европе, полако одлазе у заборав пред знањем и научним аргументима изложеним на нишком симпозијуму.

Давно заборављени сан Византинаца о једном Богу и јединственом царству, као да постаје стварност. Та стварност је зачета оног тренутка када је у Нишу рођен Константин Велики, а почела проглашењем Константина за императора у далекој Британији, у граду Јорку. Зато је пети симпозијум Ниш и Византија узео на себе обавезу да обележи 1700-ту годишњицу од проглашења Константина за императора.


Пријем у председништву града

Обилазак споменика културе

И ове године, захваљујући великом разумевању нишког Универзитета, симпозијум је одржан у свечаној сали Универзитета у Нишу. По устаљеном обичају, у холу испред свечане сале, постављену изложбу „Спаљени споменици Косова и Метохије – две године после“ отворио је главни градски архитекта Јован Мандић а са изложбом присутене упознао један од аутора мр Радомир Петровић.

Међународни симпозијум византолога Ниш и Византија неодвојив је од имена Епископа нишког Господина Иринеја под чијим благословом се одржава и захваљујући коме опстаје. Тако је било и ове године. Свечано отварање започето је благословом Преосвећеног Владике нишког Господина Иринеја и речима добродочлице градоначелника Ниша г. Смиљка Костића. Скуп је поздравио конзул републике Грчке у Нишу његова екселенција г. Атанасиос Анастополос, док се испред Лектората за грчки језик при филозофском факултету у Нишу присутнима обратио др. Димостенис Стратигопулос. Скуп је отворио на грчком и српском језику, као најречитије сведочанство о блискости два народа, уважени колега Јанис Сисиу указавши на свеколики значај и сву слојевитост византијске уметности. Завршетак рада крунисан је обиласком урбане целине знаменитог византијског града Комплоса и његових црква, потоњег, импозантним бедемима утврђеног, српског града Копријана.


Учесници симпозијума
Учесници симпозијума, добри познаваоци и Ниша и Византије, својим знањем допринели су расветљавању византијске прошлости Ниша, као и њеног одјека на потоње духовно, културно и уметничко старалаштво Ниша, Балкана и Европе. На тај начин, научним аргументима, разоткривају се утицаји византијског света на савремену Европу. Зато, залагајући се за јединствену Европу, морамо се сетити св. Цара Константина, утемељивача византијског царства који је културно, цивилизацијски и духовно објединио европске народе. Добронамерни посматрач, који располаже знањем, преметиће да то јединство још увек траје, препознатљиво и кроз изложене реферате учесника међународног симпозиума византолога НИШ И ВИЗАНТИЈА.

Научни ауторитет учесника симпозиума, ексклузивност и квалитет изложених реферата, репрезентативност зборника и његове електронске верзије (CD), заједно са презентацијом на сајту http://www.nis.org.yu/news/doc/p-konstantin.phtml , довољна су гаранција да ће се традиција окупљања истакнутих византолога у Нишу и очувати.

Миша Ракоција



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters