Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИУМ
"НИШ И ВИЗАНТИЈА - III"

800 година после пада Константинопоља 1204-2004
(03.-05.06.2004.)

Град Ниш је у оквиру прославе Дана св. цара Константина и царице Јелене, по трећи пут организовао међународни научни скуп НИШ И ВИЗАНТИЈА-III на тему "800 година после пада Константинопоља".

Несебичним пожртвовањем и ентузијазмом, чланови Научног одбора (др Хранислав Анђелковић, Миша Ракоција, Небојша Озимић, др Франц Цурк, Нинослав Крстић) заједно са пратећим службама града, реализована је штампа Зборника радова НИШ И ВИЗАНТИЈА II са пратећим компакт диском и организовано треће окупљање истакнутих византолога.

Од 37 позваних научних радника присуствовало је 34 од којих 1 из Енглеске, 1 из САД-а, 6 из Бугарске, 1 из Македоније, 2 из Грчке, 3 из Италије, 2 из Пољске, 1 из Мађарске и остали из нашше земље. Из оправданих разлога није присуствовало троје научних радника али ће своје радове доставити и биће уврштени у зборник радова. Међународни научни скуп је одржан у великој сали Универзитета. У холу испред сале постављена је изложба "Портрети Срба у срењем веку" - омаж академику Војиславу Ђурићу, аутора Драгомира Тодоровића.

Почетак рада симпозиума у великој сали Универзитета благословио Владика нишки Господин Иринеј, учеснике поздравио градоначелник Горан Ћирић а отворио др Радивоје Радић. Репрезентативни зборник радова и компакт диск са прошлогодишњег симпозиума НИШ И ВИЗАНТИЈА II промовисао је др Грем Џонс са Оксфорда: "Посебно сам импресиониран ранохришћанским споменицима који су откривени у Нишу. За нас, у Западној Европи, то су лекције које учимо о Истоку. Задивљен сам енергијом коју поседује Ниш, космополитски и европски град на раскрсници, као и импресивном визијом о свом развоју. Ово је град који иде напред. Сигуран сам да се Србија и Црна Гора убрзано креће путем ка Европи и многа врата ће се тек отварати. Има пуно тога што једни од других учимо. За мене и моје колеге Ниш и Научни скуп представљају битну и фиксирану тачку сваке академске године."

Мултидисциплинарност је препознатљива особеност нишког симпозиума чиме се издваја од сродних у свету. Целовито сакледавање византијске цивилизације има за циљ да се ублаже вековни неспоразуми и заблуде о Византији и научним аргументима укаже на њен значај у формирању савремене европске цивилизације. Из тог разлога град Ниш је позвао 37 научних радника (архитеката, археолога, историчара уметности, историчара, теолога, класичних филолога, историчара књижевности, филозофа,...), са циљем да своја знања усмере ка једном од најтрагичнијих културолошких догађаја у историји Европе-латинско освајање Константинопоља и први пад византијског царства.

Излагачи су имали на располагању врхунску опрему: видео бин, диапроектор и најсавременију опрему за симутални превод. Право изненађење и радост за госте представљао је пријем у згради председништва Града где је госте поздравио председник Владимир Домазет. После пригодног концерта хора Богословије, у име учесника симпозиума присутнима се обратио, не скривајући одушевљење за добру организацију скупа, проф. др Гиоргио Безоари са миланског Универзитета. Обилазак споменичког наслеђа Ниша за многе је представљало право откровење.

До краја ове године биће публикован Зборника радова бр. III са пратећим компакт диском. Репрезентативност и елитизам Зборника радова са нишког симпозиума је установљена и мора се одржати.

Ради очувања традиције скупа, међународних веза, стеченог угледа, посебно због подизања на виши научни и организациони ниво, покренута је иницијатива од Научног одбора а Град као покровитељ подржао, да се Научни скуп институализује у оквиру Оделења за археологију и историју уметности при Центру за научна истраживања САНУ у Нишу.

Судећи по реакцији учесника и на основу реаговања шире јавности, трећи међународни симпозиум НИШ И ВИЗАНТИЈА је успео. Тимо смо показали да Ниш располаже снагом која је у стању да окупи еминентне научнике из целог света. Поједини угледни научни радници ове године су се сами пријављивали, што говори о стеченом угледу и значају нишког симпозијума. Од посебног је значаја информација да је симпозијум НИШ И ВИЗАНТИЈА уврштен у списак светских конгреса византолога.

Пред нама стоји обавеза да очувамо традицију нишког научног скупа, док би својом репрезентативношћу Зборник радова био гаранција његовог научног елитизма.

Миша Ракоција



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters