МАНАСТИР СВ. НИКОЛЕ

КОД МИЉКОВЦА

Недалеко од Ниша, у живописним пределима реке Топонице, баш на оном стратешки важном месту са кога се вековима контролисао пролаз од Мораве за Сврљиг, налази се некадашњи манастир Железник са црквом Св. Николе. Североисточно од српског средњовековног утврђења Железник с једне стране, а заклоњен брдима с друге стране, до манастира једино без препрека долази Топоничка река. На овако образованом пропланку налазе се трагови старе манастирске цркве Св. Николе, на чијим темељима је почетком XX века саграђена нова. Из тог времена је и конак, невеликих димензија, али добро очуван. Манастирском комплексу, северно од цркве, припадају и остаци цркве Св. Илије са часном трпезом (некадашњи римски жртвеник ) и данас видљивом.

МАНАСТИР СВ. НИКОЛЕ код Миљковца

СВ. НИКОЛА КОД МИЉКОВЦА

Смештен у подножју утврђења Железник, манастир Св. Николе свакако је био у непосредној вези с њим, што условно одређује време његовог настанка. Захваљујући сачуваном запису, знамо да је манастир у свом називу објединио име оближњег утврђеног града Железника, по коме је био знан савременицима. Манастир Железник, одмах по освајању ових крајева од Турака, “када су живи завидели мртвима”, започиње рад на очувању српске духовности, књижевне традиције и културних институција. Већ 1509. године у храму Св. Николе манастира Железника написан је минеј. Из рукописног записа “грешног Давида” сазнајемо:

О старости и угледу манастира недвосмислено говоре турски пописи из XV и XVI века. Доцнија његова судбина није нам позната. Једно је сигурно, у време народног устанка из 1835 и 1841. године, у борби против турског освајача, он није остао по страни. У тој старој цркви 1884. године, Милићевић је видео добро очуване ликове светаца. Ми данас видимо само темеље апсидалног лука и јужног зида наоса.

Градиште код Миљковца, апсидални део рановизантијске цркве

Локалитет Градиште код Миљковца, апсидални део рановизантијске цркве

Градиште код Миљковца, апсидални део рановизантијске цркве

Садашња црква саграђена је почетком XX века на простору некадашње. То је једнобродна грађевина са полукружном апсидом на источној страни. За часну трпезу употребљен је римски жртвеник

Манастир Св. Николе у подножју Средњовековног града Железника, усправио се на бранику наше вере и духовности. Заједно чине недељиву целину од које је нераздвојиво рановизантијско утврђење Градиште.